10 начина, по които УНИЦЕФ спасява и подобрява живота на децата по света

22.08.2018 14:13

За всяко дете, възможности 

Всеки ден без изключение УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия в света, за да достигне до децата и младежите в най-уязвимо положение  и да им дари детство, в което те да се радват на закрила, здраве и образование, както и възможността да осъществят своя огромен потенциал. Вижте 10 примера как през 2017 г. сме работили с партньорите си за децата и заедно с децата по света:

 

1. УНИЦЕФ партньори увеличиха усилията за по-добро подпомагане на децата и младежите с увреждания

 

15-годишната Станислава живее в малък групов дом за деца с увреждания в Монтана, България, след като е прекарала години в държавни социални домове за деца. Днес, когато вече живее в среда от семеен тип, Станислава посещава масово училище и получава подкрепата на учители, социални работници, психолози и логопеди. От 2000 г. насам в България изключително много е намалял броят на децата, живеещи в социални домове. Всички по-големи социални заведения за деца с увреждания са закрити.

2. УНИЦЕФ и партньори поощриха 2 милиона подрастващи момичета да изберат алтернатива на детския брак

© UNICEF/UN061996/Vishwanathan

Група девойки се обявяват срещу детските бракове по време на тренировка по карате, организирана в рамките на подпомагана от УНИЦЕФ програма в окръг Гиридих в индийския щат Джаркханд. Това е един от окръзите с най-голямо разпространение на детските бракове в страната.

УНИЦЕФ и фондация „Джаго“ стартираха пилотна програма, чрез която 65 села в окръг Гиридих станаха „села без детски бракове“. С помощта на програмата подрастващите се обучават и упълномощават, ангажират се религиозни и кастови лидери, насърчава се сформирането на селски комисии за закрила на децата и се подпомага изпълнението на поетите от партньорите ангажименти за прекратяване на детските бракове.

3. УНИЦЕФ и партньори подкрепиха достъпа до образование на 8,8 милиона деца, живеещи в условията на извънредно положение, включително 4,2 милиона момичета

© UNICEF/UN0118056/Chagara

Амина е на 19 години и живее в Малави. Тя отпада от училище на 14-годишна възраст, след смъртта на майка си. Сега обаче посещава подпомагани от УНИЦЕФ уроци по грамотност за девойки извън училищната система. „Толкова се радвам, че вече мога да чета и пиша,“ казва Амина. „Животът ми се промени.“ Навсякъде в Малави, както и в много други страни по света, рискът от отпадане от училище за момичетата е по-голям, отколкото за момчетата, поради ограничени средства, ранни бракове, бременност и други фактори. Със своята работа УНИЦЕФ помага всички деца да продължат да ходят на училище и образованието на момичетата да се подобри.

4. Учебни материали достигнаха до повече от 12,5 милиона деца с помощта на УНИЦЕФ и партньори

© UNICEF/UN0158132/Sujan

След като през август 2017 г. зачестиха нападенията срещу рохинги в щата Ракин в Мианмар, притокът на бежанци в Бангладеш се засили. Към края на годината приблизително 720 000 деца, преминали границата, живеят в бежански лагери в Бангладеш. Както тези невръстни бежанци, така и връстниците им в приемащите ги общности, имат спешна нужда от достъп до образование. За да им осигурят възможности да се образоват, УНИЦЕФ и неговите партньори обучиха учители и изградиха учебни центрове в бежанските селища и лагери.

5. УНИЦЕФ и партньори откликнаха в 337 случая на извънредно положение в 102 страни

© UNICEF/UN048906/Anmar

Мохамед (вдясно) и неговите деца излизат от палатката, където са си купили топли дрехи за зимата в лагера Хасаншам, Ирак. Чрез кампанията на УНИЦЕФ „Топли дрехи за зимата“, през 2017 г. са подпомогнати многобройни разселени семейства в цялата страна. На децата са осигурени зимни дрешки и топли одеяла, а на бременните жени — пакети с бебешки дрешки. Хиляди родители като Мохамед пък получиха ваучери, с които да закупят от търговци необходимото за децата си за зимния сезон. Тези ваучери позволяват на семействата да купуват подходящи зимни дрешки, отговарящи на индивидуалните нужди на децата им. 

6. С помощта на УНИЦЕФ и партньори, 25 милиона деца се родиха живи, под грижите на квалифицирани акушерки, в здравни заведения

© UNICEF/UN061403/Dejongh

Майки седят със своите новородени в родилния дом в село Насиан, Кот д'Ивоар, докато чакат да бъдат направени основните имунизации на бебетата им. Този здравен център предоставя на семействата също обработени с инсектицид палатки. Използването на мрежа против комари през нощта е прост способ за предпазване на деца и възрастни от малария. Много деца в Кот д'Ивоар обаче все още нямат достъп до това средство и затова здравето и дори животът им са застрашени от тази и други лесно предотвратими болести. С помощта на УНИЦЕФ и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, през 2017 г. правителството на Кот д'Ивоар стартира кампания за раздаване на милиони мрежи против комари в цялата страна.

7. УНИЦЕФ и партньори осигуриха подобрени санитарно-хигиенни условия на 22 милиона души

© UNICEF/UN0142769/ Didari

Мерсия проверява дали децата ѝ си мият ръцете правилно пред дома им в район Нили, централен Афганистан. През ноември 2017 г. Нили е обявен за първият в страната район без дефекация на открито. С прилагане на подхода „всеобща хигиена по инициатива на местните общности“, хората в градовете и селата в този район са сигнализирали за откритите местности, използвани за тоалетна, и насърчили семействата без тоалетна да си изградят такава. Чрез този подход цели общности могат в рамките на едва няколко месеца напълно да се откажат от дефекацията на открито и така средата да стане по-здравословна за всички. През 2017 г. УНИЦЕФ помогна на стотици местни общности в Афганистан да се сертифицират като общности без дефекация на открито.

8. УНИЦЕФ и партньори осигуриха на над 4 милиона деца, живеещи в условия на извънредно положение, лечение от тежко и остро недохранване

© UNICEF/UN069819/Souleiman

В лагера Айн Иса, североизточна Сирия, специалист на УНИЦЕФ по хранене преглежда децата за недохранване. Повечето от вътрешно разселените семейства в лагера са избягали от безпощадно насилие в град Ар-Ракка. През 2017 г. УНИЦЕФ и неговите партньори увеличиха подпомагането си с цел посрещане на основните нужди в Айн Иса, като осигуриха ежедневното превозване на чиста питейна вода за семействата в лагера и в общностите наоколо, и раздаване на животоспасяващи хранителни припаси за децата.

9. УНИЦЕФ и партньори помогнаха за регистрацията на 141 000 непридружавани и отделени от семействата си мигриращи деца в 40 страни

© UNICEF/UN070439/d’Aki

13-годишната Марям очаква началото на часа по английски език в център за неформално образование в Скарамагас, Гърция. През 2017 г. УНИЦЕФ оказа подкрепа на правителството на Гърция за по-добро наблюдение на положението на децата — бежанци и мигранти, включително непридружаваните деца, и осигуряването на по-силна закрила над тях. Тези усилия са подпомогнати и чрез програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейската комисия.

10. УНИЦЕФ и партньори подпомогнаха освобождаването на повече от 10 000 деца от въоръжени сили и групировки в 15 страни, както и реинтеграцията на над 12 000 деца в техните общности

© UNICEF/UN064901/Dubourthoumieu

Деца, освободени от милицията на племенен вожд, закусват в подпомаган от УНИЦЕФ център в Демократична република Конго. Центърът предоставя възможности за усвояване на знания и умения, както и други услуги за рехабилитация и реинтеграция на децата в общностите им.

Вече над 70 години, с финансиране изцяло от доброволни дарения, УНИЦЕФ работи за спасяването и подобряването на живота на децата и младежите по целия свят. Трите най-големи спомосъществуватели на УНИЦЕФ от държавния сектор през 2017 г. са САЩ, Обединеното кралство и Европейската комисия.  

* Всички отчетени резултати са за 2017 г. Моля, направете справка в Годишния доклад за 2017 г. за подробности.

 

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.