Изявление на УНИЦЕФ по повод връчването на Нобеловата награда за мир на Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи

10.10.2014 17:24

УНИЦЕФ поздравява Малала Юсуфзай и Кайлаш Сатяртхи, двама от най-влиятелните застъпници за правата на детето, по повод тяхното удостояване с Нобеловата награда за мир. Това признание свидетелства за непоколебимото убеждение, че децата са сила на промяната.

Тези съвсем заслужени отличия за двама смели първенци в отстояването на правата на детето се случват точно в годината, в която международната общност отбелязва 25-ата годишнина от приемането на Конвенцията за правата на детето.  Тази награда ще послужи като вдъхновение за милионите незнайни деца по света, които всеки ден  се стараят тихо да отстояват правото си на достъп до образование, правото гласът им да бъде чут и да бъдат защитени. Смелостта и отдадеността на Малала и Кайлаш са мощен и всеобхватен призив за правата на децата навсякъде по света.

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.