Половин милион деца бежанци и мигранти са в риск от експлоатация на фона на кризата, която се превръща в печеливш бизнес за трафикантите

02.09.2016 13:00

 

Женева, 2 септември 2016 г. – Най-новите данни разкриват, че около половин милион деца бежанци и мигранти, тръгнали на път, са се обърнали към контрабандистите от януари 2015 г. насам вследствие на забаванията и отчаянието, които ги тласкат в ръцете на престъпниците, които се възползват от тяхната уязвимост.

УНИЦЕФ събра информация от редица източници, сред които Европол и Интерпол, свидетелства на деца, публикации от агенции на ООН, неправителствени организации и потвърдени съобщения в медиите, за да освети проблема и да разсее мъглата около подземния свят на контрабандата на мигранти в Европа.

Данните, публикувани тази седмица от Евростат, разкриват, че над 580 000 молби за убежище са били подадени от деца в Европа от Януари 2015 г. Същевременно данните от съвместен доклад на Европол и Интерпол показват, че над 90% от пътуванията на бежанци и мигринти, влизащи в Европа, са били направлявани от трафиканти, работещи за криминални групировки. Това показва, че най-малко половин милион деца са използвали услугите на трафиканти за своите пътувания. Непридружените деца наброяват около 100 000 от всички деца бежанци и мигранти, и именно те са особено уязвими на риск от насилие и трафик.

„Затварянето на официалните граници бе като заключване на вратите, но отставяне на прозорците отворени, което принуди децата, особено непридружените, да предприемат още по-големи рискове. Държавите трябва да изградят по-силни системи за закрила за децата, а не да изграждат по-високи стени!“ Това заяви Мари Пиер Поарие, специален координатор на УНИЦЕФ по въпросите на бежанската и мигрантска криза в Европа.

Въпреки, че прилива на бежанци значително е намалял, затварянето на границите, затегнатите миграционни политики и Европейско-Турското споразумение, подтикват тези криминални групировки да превозват бежанци и мигранти по вече установени канали за трафик на наркотици и оръжие.

„В отговор на кризата държавите се ръководят по-скоро от миграционните политики, вместо да вземат предвид правата и нуждите на децата бежанци и мигранти. Ако имаше безопасна, законна опция, децата и техните семейства нямаше да бъдат тласнати в ръцете на контрабандистите и трафиканти, които ги повеждат по опасни и нелегални маршрути.“

Трафикът на хора се оценява на 5-6 милиарда долара годишно. И докато броят на хората, които предприемат опасни пътувания е намялял, Европол докладва, че престъпниците са утроили цените и много мигранти сега плащат до 3000 евро за един етап от пътуването си.

Децата често задлъжняват, заради тарифите на трафикантите. А тези дългове ги поставят в риск от експлоатация от страна на трафикантите. Има данни за непридружени деца, които са станали жертва на сексуална експлоатация в Италия и Франция и са били принудени да работят и да стават съучастници в престъпления.

За да помогне и да защити децата бежанци и мигранти, УНИЦЕФ незабавно призовава за:
- Да бъдат положени повече усилия, за да се документира трафика на деца бежанци и мигранти, които са тръгнали на път.
- В транзитните страни, по-конкретно в Гърция и Италия, е много важно хората, които се занимават със закрила на децата, да могат да осигуряват индивидуални консултации и подкрепа на всички уязвими деца бежанци и мигранти със специален фокус върху непридружените и разделени от семействата си деца.
- По-строго събиране на качествени данни за децата в контекста на бежанската и мигрантска криза.

Когато качеството на отговора се подобрява и включва индивидуални интервюта в рамките на 72 часа, по-добър достъп до информация, номиниране на възрастен - настойник, който да носи отговорност за децата, редовна обратна връзка за тяхното състояние и подобрен достъп до правна помощ – рисковете децата да останат незабелязани и да попаднат в капана на трафика на хора, значително намаляват.

УНИЦЕФ също така разполага мобилни екипи с експерти в сферата на закрилата на детето в ключови области, за да предоставят услуги на уязвимите деца, тръгнали на път, и да идентифицират и помагат бързо, в случаи с деца, които могат да станат жертви на контрабандисти и трафиканти. Например служители на УНИЦЕФ и партньори в центровете за непридружени деца в и около Атина и на пристанището в Лампедуза, Италия, помагат да се идентифицират и подкрепят жените и момичетата, които може да са станали жертви на сексуална експлоатация. УНИЦЕФ също така поема ангажимент за навременен мониторинг и изследвания на ефектите от контрабандата и трафика върху децата бежанци и мигранти.

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България    
Teл: 02/9696208, E-mail: jtzocheva@unicef.org.

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Помогни на децата от Сирия

10.09.2015 in Проекти

Конфликтът в Сирия е оставил около 16 милиона души - почти половината от тях са деца – в нужда от животоспасяваща помощ ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

Ние вярваме в 0

09.11.2014 in Проекти

Какво е нужно, за да има 0 деца в бедност, 0 деца, жертви на насилие, 0 деца без образование, 0 деца в институции? ...

Да победим несправедливостта #FIGHTUNFAIR

11.12.2015 in Проекти

Защо справедливостта има ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.