Представителят на УНИЦЕФ за България се срещна с омбудсмана на Р България

30.10.2015 13:06

 

УНИЦЕФ приветства приемането на Закон за наказателно правосъдие за деца

Днес, г-жа Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България, се срещна с г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България. На срещата бяха обсъдени бъдещите акценти в сътрудничеството между Детския фонд на ООН и институцията на омбудсмана.

„Благодаря на УНИЦЕФ за тази важна среща толкова скоро след встъпването ми в длъжност като омбудсман, защото така постави като мой основен приоритет правата на децата.“, каза г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България и заяви готовност за реализиране на съвместни инициативи с УНИЦЕФ.

Сред темите на срещата беше реформата в детското правосъдие и проектът на Закон за наказателно правосъдие за деца, който беше обсъждан вчера по време на конференция, организирана от Министерство на правосъдието.

„УНИЦЕФ приветства и сме готови да подкрепим приемането на Закон за наказателно правосъдие за деца, какъвто имат повечето държави. Ние не насърчаваме „безнаказаност“ на децата в конфликт със закона, но искаме да има демократични, твърди мерки, които да водят до реинтеграцията им в обществото.“ Заяви г-жа Конде, представител на УНИЦЕФ за България. 

От своя страна омбудсманът Мая Манолова пое ангажимент да работи в тясно сътрудничество с народните представители, Министерство на правосъдието, УНИЦЕФ, институции, НПО, медии и граждани, за да може проектозаконът за наказателно правосъдие за деца да бъде представен за широко обществено обсъждане и приет през 2016 г.

За УНИЦЕФ:    
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696207,   
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

МИСИЯ: Всяко дете

12.11.2013 in Проекти

На 23 ноември, от 20:30ч., в Националната опера и балет ще се проведе гала концерт “Мисия: всяко дете”, организиран от ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.