Проведете урок за правата на детето по случай 26 години КООНПД

11.11.2015 16:27

 

ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ПРАВА НА ДЕТЕТО

ФАЙЛ С УРОК "ПРАВА НА ДЕТЕТО И КОНВЕНЦИЯ НА ООН ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО (КООНПД)"

В навечерието на годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, която се отбелязва на 20-ти ноември, имаме удоволствието да споделим с вас първия, уникален урок за правата на децата, който УНИЦЕФ България адаптира специално за учители и преподаватели, които искат да се превърнат в съвременни будители и просветители на бъдещите поколения.

Драги колеги учители, вярваме, че всеки от Вас ще успее да използва предложения урок и включените дейности по възможно най-полезния и интересен начин за учениците, с които работи. Имате свободата да приложите творчество, да въплътите нови идеи и да използвате своя професионализъм, за да постигнете целите на часа и да го превърнете в приятно и ползотворно занятие както за  децата, така и за вас самите.

Представеният тук урок, разписан в основния му вариант, е предназначен за деца  5-12 клас. Идеи как да приспособите активностите за по-малки ученици можете да видите в каретата.

ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА ПОЛУЧИМ ВАШИ СНИМКИ И МАТЕРИАЛИ ОТ РАБОТА ВИ С УЧЕНИЦИТЕ. СПОДЕЛЕТЕ С НАС ИДЕИТЕ СИ И ПРОЕКТИТЕ НА ЕКИПИТЕ, А НИЕ ЩЕ ГИ СПОДЕЛИМ С ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ВКЛЮЧИЛИ В УРОКА.

УНИЦЕФ припомня, че всички деца имат равни права. И всички тези права са взаимосвързани и еднакво важни. Конвенцията набляга на тези принципи и счита, че е от особена важност самите деца да осъзнаят и да зачитат правата си, както и тези на останалите. Особена роля в този процес имат родителите. Но степента, до която децата биха разбрали същността на проблемите, заложени в Конвенцията, е различна и зависи от съответната им възраст.

Със своята над 60-годишна дейност в защита правата на децата, УНИЦЕФ е единствената организация, която е изрично спомената в КПД като източник на експертна подкрепа. За да съдейства на децата да посрещнат основните си потребности и да се разшири обсегът на предоставените им възможности, УНИЦЕФ помага чрез засилване и подобряване на закони и политики, както и чрез стрежема си Конвенцията за правата на детето да бъде разбрана и възприета на всички нива от обществото.

Още полезни материали, свързани с правата на децата, вижте тук

За УНИЦЕФ:    
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Йоана Петкова, Консултант Образование за детски права     
E-mail: ypetkova@unicef.org, тел. 0887 718 977

Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696207,   
E-mail: jtzocheva@unicef.org

 

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Конвенция за правата на детето на 20 години

20.11.2009 in Проекти

"Конвенцията за правата на детето има значението на универсален стандарт за изграждане на един по-добър свят - свят, в ...

Децата нямат право да гласуват, но имат право на глас

27.03.2013 in Проекти

27. март, 2013 г. Над 1 300 000 са децата на България. Те нямат право да гласуват, но имат право на глас. След ...

УНИЦЕФ Фоторепортери - Детските права имат лице и история

29.09.2014 in Проекти

25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на ...

Най-големият урок в света

03.09.2015 in Проекти

Най-големият урок в света вдъхновява младото поколение за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.