Световен ден на детето: Въпреки напредъка, 180 милиона деца са изправени пред по-лоши перспективи от тези на родителите си

20.11.2017 16:47

 

Дейностите във връзка със Световния ден на детето в над 130 страни дават възможност на децата да разговарят за проблеми си и да се застъпят за най-уязвимите свои връстници

Ню Йорк, 20 ноември 2017 г. - Въпреки световния напредък, 1 на 12 деца по света живее в страни, където перспективите му днес са по-лоши от тези на родители му, според проучване на УНИЦЕФ, проведено за Световния ден на детето.

Според проучването 180 милиона деца живеят в 37 страни, където има по-голяма вероятност да живеят в крайна бедност, да бъдат извън училище или да бъдат убити от насилствена смърт, отколкото децата, живеещи в тези страни преди 20 години.

Световен ден на детето: За децата от децата

УНИЦЕФ отбелязва Световния ден на детето, който е и годишнина от приемането на Конвенцията за правата на детето, с глобални детски „превземания“ - събития на високо равнище и други дейности на деца в над 130 страни, с цел да създадат собствена платформа, която да помогне за: спасяване на живота на деца; отстояване на правата на децата; реализиране на пълния потенциал на децата. Политически лидери, актьори, певци, спортни легенди, телевизионни личности, международни организации, фондации и бизнес подкрепят този Ден. 

Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ в България, се срещна Румен Радев, президент на Р България, за да обсъди с него предизвикателствата, пред които са изправени децата в страната. Двете страни се съгласиха да обединят усилия за ускоряване на резултатите за децата. Достъпът на всички деца до цифровите технологии и тяхната защита от рискове бяха подробно обсъдени.


„Насилието и злоупотребата с деца онлайн е сложен проблем, като трябва да се измени законодателството, за да увеличим наказанието и да осигурим полицията за разследване и преследване на хора, които вредят на деца онлайн.“, каза Румен Радев, президент на Р. България

Отделно проучване на УНИЦЕФ сред деца на възраст между 9 и 18 години в 14 държави, също публикувано днес, показва, че децата са дълбоко загрижени за глобалните проблеми като насилие, тероризъм, конфликти, климатични промени, несправедливо отношение към бежанците и мигрантите, бедност, засягащи техните връстници и тях лично.

За да чуе и даде глас на децата, Национална мрежа за децата и Младежка мрежа „Мегафон“ в партньорство с УНИЦЕФ, организира за трета поредна година  форума Voice it. Форумът събира деца, млади хора и възрастни професионалисти, които имат възможност да разговарят за правата на децата и да обсъдят важните за младите хора въпроси като: дискриминация, насилие над деца, качествено образование, семеен живот, здравеопазване и рискове в цифровото пространство.

„Децата са важни участници в трансформирането на нашите общества. По-специално юношите са двигателите на социалната промяна с уникален потенциал. Ето защо е толкова важно за държавните институции, професионалисти, родители и общности да чуят гласа им. Тази година, по повод Световния ден на детето и годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, УНИЦЕФ подпомага децата да „превземат“ важни области от обществения живот, както и символичното пространството между президентството и правителството на България (Ларгото), като покажат, че всяко дете има значение и че мнението на децата е вдъхновяващо и значимо.“, сподели Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ в България, когато говори с участниците във форума.

Световният ден на детето е ден „за деца, от деца“, когато деца от цял ​​свят ще поемат ключови роли в медиите, политиката, бизнеса, спорта и шоубизнеса, за да изразят загрижеността си относно това, върху което трябва да се съсредоточат световните лидери и да изразяват подкрепа за милионите си връстници, които са изправени пред по-малко светло бъдеще.

Децата „превземат“ много от корпоративните партньори на УНИЦЕФ в България. Orange Center участва в инициативата, като дава на децата управлението и комуникацията в един от своите магазини. Децата „превземат“ социални медии и други комуникационни канали на Happy Bar&Grill, ИКЕА, Банка Пиреос, Кино Синегранд, Техномаркет, алаитъл Джим, Плесио, Кино Сити България.

 

„Световният ден на детето е да ни слушате и да ни дадете глас в определянето на нашето бъдеще. И нашето послание е ясно: трябва да говорим за себе си, а когато го правим, светът трябва да слуша“, каза Ядън Майкъл, 14-годишен активист и УНИЦЕФ застъпник за децата.

Бележки към редакторите 
37 страни, в които перспективите за деца намаляват в най-малко едно ключово отношение, са: Бенин, Боливия, Камерун, Централноафриканска република, Коморски острови, Кот д'Ивоар, Джибути, Екваториална Гвинея, Еритрея, Гватемала, Гвиана, Гвинея Бисау, Йордания, Ирак, Кирибати, Ливан, Либерия, Либия, Мадагаскар, Мали, Маршаловите острови, Микронезия, Палау, Парагвай, Молдова, Румъния, Сейнт Китс и Невис, Соломоновите острови, Южен Судан, Сирийската арабска република, Тонга на Танзания, Украйна, Вануату. Йемен, Замбия и Зимбабве. За допълнителна информация кликнете тук.

За изследването УНИЦЕФ работи с Кантар и Лайтспед, за да анкетира повече от 11 000 деца на възраст между 9 и 18 години в 14 страни, относно техните притеснения и нагласи по глобални въпроси като тормоз, конфликт/война, бедност, тероризъм и насилие над деца. Изследваните страни са: Бразилия, Индия, Япония, Кения, Малайзия, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Египет, Южна Африка, Турция, Обединеното кралство и Съединените щати.

За Световния ден на детето 
Повече информация за Световния ден на детето: https://www.unicef.org/world-childrens-day/

За УНИЦЕФ: 
УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За повече информация:  
Жаклин Цочева, Директор Комуникации 
УНИЦЕФ България 
Тел.: 02/9696207 
E-mail: jtzocheva@unicef.org

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

Световен ден на детето, #ЗаВсякоДете

16.11.2017 in Проекти

#СветовнияДенНаДетето е послание към децата, от децата – за по-добро бъдеще за всяко дете. ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.