Световен ден на детето: Защо справедливостта има значение

20.11.2015 09:33

Посланиците на добра воля на УНИЦЕФ Орландо Блум, Лиам Нийсън, Сър Роджър Мур, Шакира, Рики Мартин, Прианка Чопра, Новак Джокович, Анджелик Киджо, Сюзън Сарандън обедининяват сили, за да победят несправедливостта за децата в днешния свят 

Ню Йорк, 20 ноември 2015 г. – Светът остава безкрайно несправедливо място за най-бедните и най-уязвими деца въпреки значителните постижения от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето през 1989г., сочи доклад на УНИЦЕФ, публикуван днес.

„За малко повече от едно поколение светът е намалил наполовина стойностите на детска смъртност, дал е достъп на над 90% от децата до начално училище и е подобрил достъпа на над 2,6 милиарда души до чиста питейна вода. Но все още децата съставляват половината от най-бедните хора в света, близо 250 милиона деца живеят в страни, разкъсвани от конфликти, като над 200 000 са рискували своя живот тази година, търсейки убежище в Европа.“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Докладът „Справедлива възможност за всяко дете: Обещанието за справедливост“ представя статистическа картина на състоянието на най-уязвимите деца в света и как те се позиционират на фона на основните индикатори за човешко развитие.“

Той подчертава че:  

:: Вероятността да настъпи смърт (преди да навършат 5 г.) при децата, от най-бедните домакинства е два пъти по-голяма, отколкото при децата от най-богати домакинства. Също така вероятността те да са извън училище е пет пъти по-голяма в сравнение с тази при децата от най-богатите семейства.  

:: Вероятността да се омъжат преди да навършат 18 г. при момичетата от най-бедните семейства е 4 пъти по-голяма, отколкото при момичетата от най-богатите семейства.  

:: Повече от 2,4 милиарда души все още нямат подходящи тоалетни – 40% от тях живеят в Южна Азия. Повече от 660 милиона души все още страдат от липсата на достъп до чиста питейна вода – близо половината от тях живеят в Субсахарска Африка.  

:: Грубо половината от 159 милиона деца, страдащи от забавяне в развитието, живеят в Южна Азия, а една трета в Африка. 

„Такава огромна несправедливост подхранва един порочен кръг на бедност и неравенства между поколенията. Но не трябва да бъде така. Ние знаем как да го забавим, да го спрем и да го преобърнем във виртуозен кръг от междупоколенчески напредък. От нас зависи да го постигнем с повече сътрудничества и ресурси. Трябва да направим това морален, прагматичен, стратегически и справедлив избор.“, заяви Лейк.

„Справедлива възможност за всяко дете: Обещанието за справедливост“ вади на преден план необходимостта от запълване на пролуките в справедливостта, защитавайки тезата, че инвестицията в децата, особено в най-уязвимите, е принципно и практическо правило, като такава инвестиция води до множество ползи не само за децата, но за техните семейства, за общностите и икономиките.

Впечатляващ отбор от посланици на добра воля на УНИЦЕФ дава гласност или активира социални мрежи, като подтиква към действия в подкрепа на най-уязвимите деца по света, част от кампанията на УНИЦЕФ „Да победим несправедливостта“.

„Шокиращо е да знаем, че 1 на всеки 9 деца в света живее в страна, засегната от военен конфликт и става свидетел на ужасяващо насилие, а правото му на оцеляване, здраве и образование е напълно разрушено. Пътувах до Бившата югославска република Македония и Сърбия, за да видя как войната прогонва децата и семействата от домовете им. Светът е изправен пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война. Всяко страна, която има възможност трябва да подкрепи децата и семействата, които са засегнати.“, каза британският актьор и посланик на добра воля на УНИЦЕФ Орландо Блум.

За УНИЦЕФ:    
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:   
Жаклин Цочева, Директор Комуникации, УНИЦЕФ България,  
тел.: 02/9696207,   
E-mail: jtzocheva@unicef.org

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.