В световната седмица на кърменето УНИЦЕФ България и партньори стартират дългосрочна насърчителна кампания

01.08.2017 14:59

 

В световната седмица на кърменето УНИЦЕФ България и партньори стартират дългосрочна насърчителна кампания

Бебетата и майките по света страдат заради липсата на инвестиции за подкрепа на кърменето, показва най-новият глобален анализ на УНИЦЕФ  

София, 1 август 2017: Днес стартира Световната седмица на кърменето, която тази година е под надслов „Да подкрепим кърменето заедно“. Ето защо УНИЦЕФ, заедно с Национална асоциация “Подкрепа за кърмене“ и Фондация „Нашите недоносени деца“ дадоха началото на дългосрочна инициатива за създаване на подкрепяща обществена среда  за насърчаване и защита на кърмещите майки  на обществени места като библиотеки, галерии, търговски обекти, ресторанти, кафенета, обществен транспорт, музеи и др. В инициативата първи се включи Детският научен център „Музейко“, където днес кампанията бе открита с участието на представители на държавни институции – МЗ, МТСП, агенции на ООН, неправителствени организации, кърмещи майки и много приятели на децата.

“Кърменето е ключово за осигуряване на най-добрия старт в живота на всяко дете. Майчиното мляко е първата ваксина на бебето и най-пълноценният източник на хранителни вещества“, каза г-жа Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България. Въпреки доказаните ползи от кърменето за здравето на децата и майките, честотата му в България продължава да бъде много ниска. Това е в противовес на препоръките на УНИЦЕФ и Световната здравна организация, които насърчават  бебетата да  бъдат хранени  само с майчина кърма през първите 6 месеца от живота си – по всяко време, когато пожелаят, като кърменето може да продължи и до навършване на  2-годишна възраст.

„По света около 40% от майките кърмят поне до шестия месец на бебето. В България обаче този дял е много по-нисък и само около 5% от майките хранят бебетата си само с кърма“, каза г-н Скендер Сила, Представител на офиса на СЗО в България. Голямата от част от майките прекъсват през първите 2-3 месеца поради липса на умения за поддържане на лактация, както и недостатъчната подкрепа за кърмене от страна на медицинските специалисти и семейството.

„Кърменето е не само начин на хранене – то е и начин на живот. Затова трябва да бъде оценено и подкрепяно от работодатели, институции, общности и публични пространства“, каза д-р Анета Попиванова, Председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърменето“. Агресивната реклама на млека за кърмачета, както и липсата на подкрепяща обществена среда също допринасят за ранното прекъсване на кърменето. През последните години се наблюдават редица случаи на дискриминация и нарушаване на правото на всяка жена да кърми, вкл. на обществени места, което показва необходимостта от промяна на обществените нагласи за по-голяма подкрепа на кърменето.

„За всички деца, но особено за недоносените бебета кърменето е жизненоважно. Затова то трябва да влезе и в неонатологичните отделения, а не само да излезе в публичната сфера, каза д-р Бояна Петкова от Фондация „Нашите недоносени деца“. Годишно в България се раждат около 6 000 недоносени бебета – или 10% от всички новородени, но само при около една-пета от децата в неонатологичните отделения се осъществява кърмене. 

С тази инициатива УНИЦЕФ и партньори целят:
:: Повишаване на разбирането и подкрепата за кърменето сред широката общественост, вкл. за кърмене на обществени места;
:: Застъпничество за законодателни промени, които защитават правото на всяка жена да кърми на обществени места;
:: Създаване на мрежа от партньори – обществени институции, корпоративни партньори, и др., в които има изградени специални места за кърмене и които активно популяризират и насърчават кърменето. Пример за това е Детският научен център „Музейко“.

„Музейко винаги е бил отворен за всички родители и за всички деца – това включва с особена грижа и внимание и майките с новородени бебета. Ние знаем колко е важна подкрепата за тях и и при нас те я получават“, каза г-жа Бистра Кирова, Изпълнителен директор на „Музейко“. Освен безспорен принос за физическото, психическото, емоционалното и интелектуалното развитие на детето, кърменето има и големи икономически ползи както за семейството, така и за цялото общество – то е предпоставка за постигане на висок стандарт на здраве и развитие, които на свой ред са основа за реализиране на правата на всяко дете. Кърменето на обществено място се приема за право на всяка жена и се гарантирано от закона.. В България все още няма достатъчно законодателни разпоредби, чрез които например да се контролира рекламата и продажбата на заместители на майчината кърма, се казва в най-новата Глобална карта на оценка на кърменето, представена от УНИЦЕФ, СЗО и партньори.

(подробности за нея в информацията по-долу).

Допълнителна информация и нови данни, посветени на Световната седмица в подкрепа на кърменето:

Нито една страна по света не покрива напълно препоръчителните стандарти за кърмене, алармират данни от най-новия доклад на УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО) в сътрудничество с Глобалния колектив за кърмене. „Глобалната карта за оценка на кърменето“, която обхваща 194 страни, установява, че едва 40% от децата под 6-месечна възраст в света се хранят само с майчина кърма исамо в 23 страни стойностите на изключителното кърмене са над 60%. 

Доказателствата за ползите за здравето и познавателното развитие на детето  са неоспорими. Кърменето е жизненоважно в първите 6 месеца от живота на детето, защото помага да се предотвратят заболявания като и пневмония и диария – две от основните причини за смърт при новородените в световен мащаб. Рисковете от развитие на рак на яйчниците и рак на гърдата – двете  водещи причини за смърт при жените – също са по-малки при майките, които кърмят.

„Кърменето дава най-добрия старт в живота на децата. Майчиното мляко е първата ваксина на бебето, която го защитава от смъртоносни болести и му осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждае , за да оцелее и да се развие“, заяви д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, Генерален директор на СЗО.

Публикуването на Глобалната карта за кърменето съвпада със Световната седмица на кърменето и с нов анализ „Подхранване на здравето и благосъстоянието на нациите: Инвестиции в подкрепа на кърменето“ на УНИЦЕФ, Световна здравна организация и Глобалния колектив за кърмене, който доказва, че годишните инвестиции от 4,7 долара на новородено се очаква да доведат до повишаване на глобалните нива на кърмене с 50% до 2025 г. .  Според анализа постигането на тази цел може да спаси живота на 520 000 деца под 5-годишна възраст и да генерира 300 милиарда долара икономически ползи до 10 години – като резултат от намалената заболеваемост и по-малките разходи за здравни грижи, както и от повишената продуктивност.

„Кърменето е една от най-ефективните и рентабилни инвестиции, които държавите могат да направят – инвестиция в здравето на техните най-млади членове и в бъдещото здраве на техните икономики и общества. Ако не инвестираме в кърмене, то не инвестираме в здравето на бебетата и майките и плащаме двойната цена – на изгубени животи и пропуснати възможности“, заяви г-н Антъни Лейк, Изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Данните показват, че в 5 от най-бързо развиващите се икономики в света – Китай, Индия, Индонезия, Мексико и Нигерия – липсата на инвестиции в кърменето води всяка година до 236 000 случаи на смърт сред децата и до 119 милиарда долара икономически загуби. В световен мащаб инвестициите в кърмене са твърде оскъдни. Всяка година правителствата в страните с ниски и средни доходи харчат приблизително 250 милиона долара за програми за кърмене, а дарителите осигуряват само допълнителни 85 милиона долара. Ето защо Глобалният колектив за кърмене призовава страните по света:

:: да увеличат инвестициите, за да повишат и честотата на кърмене от раждане до навършване на 2-годишна възраст на децата;
:: да прилагат стриктно Международния кодекс  за маркетинг на заместителите на майчина кърма както и да спазват резолюциите на Световната здравна асамблея – чрез строги законодателни мерки, които да бъдат мониторирани от независими организации, които нямат конфликт на интереси;
:: да въведат платен, семеен отпуск и политики, подкрепящи кърменето на работното място, базирани на стандартите на Международната организация на труда, включително разпоредби и за неправителствения сектор;
:: да приложат „10 стъпки за успешно кърмене“ в родилните отделения , включително чрез осигуряване на кърма за болните и уязвими бебета.
:: да подобрят достъпа до обучени консултанти по кърмене, като част от цялостните политики в подкрепа на кърменето и програмите в здравните заведения;
:: да заздравят връзката между здравните заведения и общностите и да насърчат общностно-базирани мрежи, които защитават, насърчават, популяризират и подкрепят кърменето;
:: да укрепят системите за мониторинг, които следят напредъка, който се постига вследствие на политиките, програмите и финансирането за постигане както на националните, така и на глобалните цели за кърмене.

Кърменето е от решаващо значение за постигане на много от Глобалните Цели за устойчиво развитие, приети от държавите-членки на ООН. То подобрява храненето (Глобална Цел №2), предпазва от детска смъртност и намалява риска от незаразни заболявания (Глобална Цел №3), подкрепя познавателното развитие и образованието (Глобална Цел №4). Кърменето дава възможност да се изкорени крайната бедност, отразява се положително и на икономическия растеж и води до намаляване на неравенствата.

Бележка до медиите:  
Мултимедийно съдържание можете да намерите тук (here).  
Посетете http://uni.cf/breastfeeding – за да свалите „Глобалната карта за оценка на кърменето“ и „Подхранване на здравето и благосъстоянието на нациите: Инвестиции в подкрепа на кърменето“.

За Глобалния колектив за кърмене:  
Съвместна инициатива на УНИЦЕФ и СЗО – Глобалният колектив за кърмене цели да мобилизира политическа, правна, финансова и обществена подкрепа за кърмене, което ще бъде от полза за майките, децата и целите общества.

За УНИЦЕФ:  
УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

За повече информация:
Жаклин Цочева, Директор Комуникации в УНИЦЕФ България  
Тел.: 02/9696207    
E-mail: jtzocheva@unicef.org  

Всички деца имат права. Всеки може да помогне

20.11.2006 in Проекти

Със специалното участие на Димитър Бербатов, Посланик на добра воля на УНИЦЕФ за ...

ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

01.11.2016 in Проекти

Кампанията отразява реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на партньорството, стартирало ...

Някои деца не мечтаят за играчки, а за грижа, обич и закрила

16.12.2016 in Проекти

Заедно носим надежда за по-добро бъдеще за децата в неравностойно ...

УНИЦЕФ: Най-уязвимите деца в България имат нужда от твоята подкрепа

31.05.2017 in Проекти

На 1 юни, Денят на детето, Детският фонд на ООН стартира дарителска ...

ДА на кърменето на обществени места!

01.08.2017 in Проекти

В световната седмица на кърменето УНИЦЕФ България и партньори стартират дългосрочна насърчителна кампания ...

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден - в над 190 държави и територии - за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.